Ærø har 10 gange så mange diger, som resten af Danmark. Det viser en ny opgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. Ærø har 5 % af alle Danmarks diger. Det skyldes, at øens dige-kontrollant gik meget nidkært til værks fra 2019-2022, og tog selv ganske små forhøjninger med som diger.
Ærø har lidt over 600 km diger ud af Danmarks 31.000 km sten- og jorddiger.
Slots- og Kulturstyrelsen har foretaget en omfattende kortlægning af sten- og jorddiger i hele landet med præcise angivelser af digernes placering.
Indtil nu har registrering af Danmarks sten- og jorddiger været mangelfuld, da den tidligere kortlægning er fra starten af 00’erne – før man havde udbredt adgang til digitale kort.
Om sten- og jorddiger
Digerne blev beskyttet mod tilstandsændringer i 1992 i Naturbeskyttelsesloven og fra 2004 i Museumsloven.
Baggrunden var et ønske om at beskytte diger mod at blive fjernet i takt med landbrugets udvikling og den hastige byudvikling. Digerne er beskyttede ud fra deres biologiske, landskabelige og kulturhistoriske værdier.
Kommunerne er dispensationsmyndighed, hvis der fx skal laves digegennembrud for at få adgang til et andet område. Slots- og Kulturstyrelsen er tilsynsmyndighed for beskyttede sten- og jorddiger, som det også kendes på Ærø for fredede huse.
Læs mere HER.