På Ærø er der fundet sprøjtegift i 97 % af drikkevandboringer, mens det i København er 100 %. Resten af Danmark ligger væsentligt lavere.
Kontakt
Danmarks Naturfredningsforening
Geologisk seniorrådgiver Walter Brüsch
wb@dn.dk
I 14 af Ærøs 30 vandboringer overskrides grænseværdierne for hvor meget sprøjtegift der må findes i vandet.
Det er Danmarks Naturfredningsforening der har lavet oversigten for hele Danmark. I de første 8 måneder af 2021 blev der fundet rester af sprøjtegift i 63 procent af prøverne fra vandværkernes drikkevandsboringer. Aldrig før har der været så mange prøver med giftrester.
I årene før 2016 lå andelen af drikkevandsboringer med giftrester nogenlunde stabilt, men man er begyndt at teste vandet for en række giftstoffer, som man ikke tidligere testede for.
I 2016 var 3 procent af boringerne over grænseværdien, mens det nu er det i 14 procent af boringerne. På Ærø er det 47 % af boringerne der ligger over grænsen. Der er fundet lidt eller meget sprøjtegift i 29 af af Ærøs vandboringer.
Tidligere lukkede vandværkerne boringer, når de fandt gift over grænseværdien. Siden 1994 er 500 boringer blevet lukket på grund af sprøjtegift. På Ærø er en række boringer sat på stand by, så de ikke bruges i praksis.
I dag er der så mange boringer med giftrester, også på Ærø, at vandværkerne blander vand fra rene boringer med vand fra de boringer med mest spøjtegift. Der opsættes desuden kulfiltre, som tager en stor del af sprøjtegiften. Dermed kommer man ned under grænseværdierne, og dermed er det ufarligt at drikke.
Opgørelsen
Tallene stammer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser, GEUS, som er en selvstændig forskningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Data fra 2016-2019 stammer fra databasen Jupiter, som GEUS bruger til deres opgørelser. Tallene fra 2020 og frem til 1. september 2021 er samlet af Danmarks Naturfredningsforening.
Se dem HER.