1.193 helårshuse på Ærø bliver brugt som fritidsboliger. Det svarer til 28 % af alle boliger, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som har målt ud fra hvor mange huse der har beboere med folkeregister-adresse og hvor mange der kun bruger det til fritidsbrug.
Ærø er den 3. højeste kommune i antal helårsboliger der bruges som fritidshuse efter de 2 andre ø-kommuner Læsø med 34 % og Samsø med 33 %.
Årsagen til den store andel af helårshuse er, at bopælspligten i flere udkantsområder og på øer er ophævet. Du må altså gerne bruge et helårshus som fritidshus. Årsagen er at kommunen har vurderet at mange huse ville stå tomme, hvis man fastholdt helårspligten, da der ikke er arbejdspladser nok i området.
Det gælder også Ærø, hvor helårspligten i 2016 blev ophævet over hele øen undtagen i Ærøskøbing, som blev undtaget, fordi man frygtede at hele den gamle bydel ville blive til fritdsboliger.
Kommunalbestyrelsen vedtog dog også, at man ikke ville jage køberne i Ærøskøbing der brugte husene som fritidsbolig.
- I flere populære feriekommuner er der ikke længere bopælspligt, så derfor bliver flere almindelige huse solgt og brugt som sommerhuse, siger Egon Bjørnshave Noe, der er professor og leder af Center for Landdistriktsforskning til dr.dk.
Huskøberne køber typisk i de lækre byer og områder:
I Gammel Skagen og i byen Ballen på Samsø er mange huse solgt som sommerhuse, og de lokale bor i stedet i villaområder væk fra den gamle bykerne. Det er også gældende på Ærø hvor især den gamle del af Ærøskøbing er attraktiv, fulgt af Marstals ditto.
Et helårshus sælges væsentligt under prisen for et decideret fritidshus, for hos købere er der en underliggende frygt for, at kommunalbestyrelsen kan vende rundt og genindføre bopælspligten - og dermed vil helårshus-brugt-som-fritidsbolig falde i pris eller blive usælgeligt.
At det er en reel problematik ses på Ærø, hvor Kommunalbestyrelsen i 2023 vedtog, at kræve, at husejerne i Ærøskøbing bor på øen hele året. Lige nu afventes en ændring af Lokalplanen for det gamle Ærøskøbing, da den havde en række fejl og mangler - den bliver vedtaget i efteråret 2024.
Se hele dr.dk artiklen HER.