Miljø & Klima
Her skal Ærøs 12-15 nye vindmøller stå
Kommunalbestyrelsen er nu igang med at udpege de områder, hvor der skal opføres vindmøller. Opgaven er givet af Folketinget, der vil have kommunerne til at udvikle mere vedvarende energi. Konsulenthuset Urland har gennemgået Ærø og udpeget de 5 oplagte vindmølle-steder.
Læs mereHer skal Ærøs solcelleparker opføres
Det er en bunden opgave, at kommunerne skal opføre flere solcelle-parker og vindmøller, for at sikre mest mulig vedvarende energi. På Ærø er der udpeget 4 områder der er velegnede til solparker.
Læs mereStormflod vil koste Ærø 600 millioner
Ærø står foran udgifter på mindst 600 millioner i skader efter stormfloder fremgår det af en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet. En væsentlig del af skaderne kan undgåes, såfremt diger bygges højere end nu. Stormfloder vil koste 100-150.000 kr per indbygger på Ærø.
Læs mereNy lov: Stop for for udledning af miljøfarligt rense-vand omkring Ærø
Fra den 1. juli 2025 bliver det forbudt at udlede skibes rensevand, kaldet scruppervand, i en 22 km omkreds omkring Ærø og generelt i dansk farvand for at beskytte havmiljøet og reducere forureningen fra skibsfarten.
Læs mereIltsvind værst i havet ved Søby
De hårdest ramte iltsvindsområder i de danske farvande er i området vest for Søby i Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav. Hertil kommer det sydlige Lillebælt mellem Jylland og Fyn og de tilstødende sydøstjyske fjorde + Mariager Fjord.
Læs mereHer er ny varmeplan for 978 boliger i Ærøs 9 landsbyer
Det kan ikke betale sig, at anlægge fjernvarme til Ærøs 9 landsbyer, som har 978 boliger. Det er konklusionen fra konsulentfirmaet PlanEnergi, som har udarbejdet et forslag til Varmeplan på Ærø. En opgave som Folketinget har pålagt alle kommuner.
Læs mere10 % af Ærøs varme kommer nu fra varmepumper
10 % af Ærøs boliger har varmepumper, som afløser eller supplement til oliefyr i de områder på Ærø der ikke har fjernvarme - det gælder især den vestlige del op til Søby.
Læs mereAnlægger 11 søer i Tranderup
Der bliver nu anlagt 11 søer i Tranderup vest for lossepladsen. Kommunen har i hurtigt tempo givet tilladelse til etablering af 11 søer på Tranderupmark 4, som består af to større grunde. Største sø bliver på 2.000 kvm.
Læs mere28. oktober: Sådan bliver Ærøs varmeplan i dit område
Konsulenthuset Planenergi er ved at udarbejde en varmeplan for Ærø: Hvor skal der være fjernvarme, varmepumper og hvordan fjernes de sidste oliefyr på øen. Den 28. oktober afholder kommunen et orienteringsmøde på rådhuset.
Læs mereÆrø: Elbiler udgør 80 % af nysalg
I september blev der solgt 5 nye biler på Ærø, og heraf var 4 elbiler. Det oplyser Fyns Amts Avis på baggrund af tal fra Mobility Danmark - bilimportørernes organisation.
Læs mereÆrø: Kystsikring er husejernes eget ansvar
Der er ikke megen hjælp at hente til kystsikring af Ærø og andre øer. Det skriver miljøminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Udvalg for landdistrikter og øer.
Læs mereIltsvind værst ved Ærø
De hårdest ramte iltsvindsområder i Danmark er Ærø-området og over mod Faaborg og op i Lillebælt + området syd for Falster. Det viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet.
Læs mereFlere skybrud i Danmark - men få på Ærø
Ærø har næsten ingen skybrud i forhold til resten af landet - og endda færre end den såkaldte solskins-ø Bornholm.
Læs mereMiljøministeriet: Ærø bliver del af ny hav-nationalpark
Folketinget vil udbpege havområdet omkring Ærø og op i Lillebælt til ny hav-nationalpark. Forhandlignerne startede den 20. september.
Læs mere4 nye vandboringer skal give rent vand til Marstal
Drikkevands-boringerne omkring Marstal by er udfordret både kvantitativt og især kvalitetsmæssigt af pesticid-rester. Nu skal 4 nye vandboringer give bedre drikkevand.
Læs mereÆrøs elforbrug dækkes 100 % af sol og vind
Som det fremgår af figuren, så har det i hele 2023 været muligt, at dække hele elforbruget på Ærø med sol og vind.
Læs mereÆrøs CO2-udledning falder med 7.000 tons
Udledningen af CO2 på Ærø falder med lidt over 4 % om året viser en status for øens Klimamål per 1. juni 2024.
Læs mereEnergiforbrug i kommunens bygninger er faldet 8 % på 5 år
Ærø har sat som klimamål, at 15 % af kommunens bygninger skal væres kåret væk i 2025. På de sidste 5 år er det dog kun lykkedes at skære 8 % af energiforbruget.
Læs mere500 oliefyr på Ærø skal afskaffes - i 2025 skal der kun være 300 tilbage
Der skal i 2025 kun være 300 oliefyr tilbage på Ærø, hvis øens Klimamål skal opfyldes. Lige nu er der 500 oliefyr tilbage.
Læs mereÆrøs nye skove skal ligge ved Marstal, Rise og Søby
Der skal plantes 2.500 millioner kvm ny skov i Danmark, ifølge den nye miljøplan, som 3-partsforhandlingerne er nået frem til. På Ærø er der udpeget 3 områder hvor det vil være bedst at plante skov: Marstal, Rise og Søby.
Læs mereEU giver 80 millioner til naturprojekter på Ærø og Fyn
Der er nu indsamlet 123 millioner kr til at udvikle naturområder på Ærø, Langeland og Fyn. EU er netop kommet med 80 millioner kr.
Læs mereTestanlæg for solceller i Rise
Ærø Borgerenergifællesskab har indgået en aftale med Rise Fjernvarme om et mindre testanlæg med solceller, som borgere og virksomheder kan investere i.
Læs mereBygger dige på Birkholm
Øen Birkholm ved Marstal blev ramt af oversvømmelse mellem det indre og ydre dige. Det har medført et behov for renovering af det indre dige.
Læs mereÆrø: Kystsikring - Folketinget bevilger 150 millioner
Foketinget afsætter 150 millioner kr til kystsikring målrettet de steder, hvor risikoen er størst (Læs: Ærø).
Læs mereÆrøs landmænd har opfyldt lavbundskrav - derfor ikke penge fra nye 33 millioner
Som den eneste kommune i Danmark har Ærø indgået alle aftaler med øens landmænd om at tage de våde jorder ud af drift, de såkaldte lavbunds-arealer. Derfor får Miljøministereits nye pulje på 33 milllioner kr ingen betydning - den tllbydes de kommuner der har været fodslæbende.
Læs mereÆrø: 2 søer og 6 vandløb skal rettes op fra dårlig tilstand
Der skal sættes massivt ind overfor Ærøs vandløb og søer, da de fleste er i dårlig miljømæssig stand. Det fremgår af den nye Spildevandsplen der gælder frem til 2027.
Læs mereÆrø: Søger om 6 storm-projekter til 26 millioner
I starten af maj er der deadline for ansøgning om støtte til reparation af de steder på Ærø der blev ramt af stormfloden i oktober. Kommmunen har nu udpeget de 6 projekter der skal fokuseres på.
Læs mere20 millioner kvm udlagt til vindmøller og solparker på Ærø
Når den overordnede kommuneplan for Ærø bliver vedtaget i starten af 2025, så har enhver ejer, der har jord i de udpegede områder til vedvarende energi, ret til at opføre en solpark eller vindmøller, ifølge ministeren for landdistrikter (Læs: Ærø). Lige nu er 20 millioner kvm udpeget.
Læs mereAnlægger 6 søer i Græsvænge
Græsvænge i den vestlige udkant af Marstal bliver beriget med 6 søer på i alt 4.250 kvm.
Læs mereÆrø skal have 200.000 kvm solparker og 2 vindmøller - eller endnu flere
Der skal udlægges 200.000 kvm solparker rundt på Ærø for at opfylde behovet. Det fremgår af det nye årsregnskab for Ærø kommune. Desuden skal der opføres 2 større vindmøller.
Læs mere5 vindmølle-områder og 4 solparker udvalgt på Ærø
Ærø kommune har udpeget 5 områder til nye vindmøller og 4 steder til solparker. Med Folketingets nye Klimaaftale om mere energi fra sol og vind på land bliver Ærø kommune forpligtet til at lave en lokalplan der tillader det.
Læs mereUdvidelse af solpark i Ærøskøbing vedtaget
Udvidelsen af Ærøskøbing Fjernvarmes område med solpaneler i den østlige del af byen er nu blevet vedtaget i en ny lokalplan.
Læs mereNy sprøjtemiddel-lov skal presse resten af Danmark til Ærø-niveau
Ærø er fortsat den eneste kommune der har indgået alle aftaler om en beskyttelses-zone omkring drikkevandssboringer. På landsplan er det dog ikke gået godt, så nu kommer en ny lov der påbyder kommunerne at kræve beskyttelses-zoner - de skal nå Ærø-niveauet senest til december.
Læs mereNy undersøgelse: Der skabes nok drikkevand på Ærø
Forureningen af det danske drikkevand har nået et kritisk punkt, advarer Danske Regioner i et nyt udspil. Men på Ærø er forbrug og nyt drikkevand i balance.
Læs mere4 områder udpeget til solparker - Leby, Bregninge-Vindeballe, Græsvænge og St. Rise
Her i 2024-25 vil det blive besluttet hvor Ærøs nye solparker skal opføres. Rådgivningsfirmaet Urland har for kommunen udpeget de områder hvor det er mest oplagt at placere dem.
Læs mereVarmeplan for Ærø færdig i efteråret 2024
Folketinget vil have udfaset olie og gas og har derfor pålagt kommunerne at lave en varmeplan, hvor især mulighederne for fjernvarme skal ind i billedet. Der gives 148 millioner i tilskud her i 2024, men det når Ærø ikke.
Læs mereÆrø skal have 9 stenrev
Der skal anlægges 9 stenrev ved Ærø. Desuden skal der anlægges 5 stenrev op mod Svendborg og Faaborg kommuner.
Læs mereEl-busser på Ærø udskydes til 2027
Jesper Bus får forlænget sin kontrakt med sine nuværende dieselbusser frem til sommeren 2027. Oprindeligt skulle nye el-busser køre fra foråret 2022, men der kunne ikke opnås enighed mellem kommunen og Jesper Bus.
Læs mereTurbo på nye solparker og vindmøller på Ærø - klager skal afkortes
For at undgå forsinkelser på solcelle- og vindmølleprojekter fremsætter regeringen et nyt lovforslag, hvor klager fra Ærø-borgere skal være afvist eller godtaget på 6 måneder.
Læs mereInvesterer 19 millioner i kloakker på Ærø
Frem til 2027 vil det kommunalt-ejede Ærø Vand renovere øens kloakker og rensningsanlæg. Det vil koste 19 millioner kr, ifølge den nye Spildevandsplan 2027, som er sendt i høring frem til den 19. marts.
Læs mereÆrøs 5 strande er i top
Generelt er badevandskvaliteten på Ærø god og overholder de gældende EU-regler, ifølge Spildevandsplan 2023 - 2027 for Ærø.
Læs mereÆrøs 2 søer har det skidt - nu skal de ordnes
Både Vitsø Nor på Vestærø og Bjergene Sø på Uhrehoved i Ærøskøbing får betegnelsen "Dårlig økologisk tilstand" i Ærøs nye Vandområdeplan frem til 2027.
Læs mereGråsten Nor og Odderens Bæk i top - 6 vandløb skidt - se dem her
Ud af Ærøs 9 større vandløb, så er 6 i dårlig stand, mens 3 er i god stand. Ærø har sendt en Spildevandsplan 2027 i høring - planen er at alle 9 vandløb skal løftes op til god økologisk tilstand.
Læs mereKystdirektoratet: Marstal overlever nye stormfloder - undtagen Eriks Hale
Kystdirektoratet har analyseret alle Danmarks kyststrækninger og deres risiko for oversvømmelser og erosion (Læs: Vandet bider stykker af landet). For Marstal er risikoen begrænset og forslaget er, at man ikke gør noget for det eksisterende, men ikke lægger nye bygggerier i lavtliggende områder.
Læs mereKystdirektoratet: Ærøskøbing overlever nye stormfloder
Stormfloder vil ikke ramme området der starter ved Ærøskøbing Camping og Strandskoven ud omkring Uhrehoved og slutter ved Ærøskøbing Lystbådehavn. Strækningen er 9 km lang.
Læs mereStærkt stigende grundvand på Ærø
Ærø er en af de kommuner i landet hvor grundvandet vil stige mest på grund af den øgede mængde regn. Det vil give flere oversvømmelser i lavninger på Ærø, ifølge en ny rapport fra tænketanken Concito.
Læs mere60.000 kvm strandroser skal ryddes ved badehusene i Ærøskøbing og på Ærø
For at fjerne strandroserne på Ærø skal strandene graves i 1-2 meters dybde. I 2022 blev strandroserne omkring badehusene på Vesterstrand i Ærøskøbing forsøgsvist skrabet bort. Nu skal strandroserne fjernes igen - og nu over hele Ærø, i alt 60.000 kvm, ifølge Ærøs nye naturforbedringsplan. Det vil koste cirka 2 millioner kr og efter et år vil 10 % være tilbage igen.
Læs mereÆrø: 910.000 kvm ekstra natur frem til 2027
Der skal udlægges 910.000 kvm ekstra natur på Ærø frem til 2027, ifølge den nye handleplan for Ærø der kommer i høring frem til den 27. april.
Læs mereForurening og oprensning i 2024: Søby og Ærøskøbing
Der er udpeget 2 steder på Ærø, hvor Region Syddanmark vil rense op. Det ene er i Søby og det andet er i Ærøskøbing.
Læs mereNetto-grund får plastik-dug - at fjerne jord koster 3 millioner
Når Netto bygger 1.200 kvm i Marstal skal der lægges en dug ned mod olieforureningen. Hvis Netto vælger at køre den forurenede jord bort vil det koste maksimalt 3 millioner kr.
Læs mereHavneudvidelse i Ærøskøbing skal miljø-undersøges i 2024-2025
Udvidelsen af Ærøskøbing Havn til de 2 nye større færger og et dobbelt så stort areal til biler skal nu miljø-undersøges, for at se på virkningerne af hele området.
Læs mereNye solparker og vindmøller på Ærø på vej
Mange mindre nye solparker og vindmøller skal opføres på Ærø. Bag det nye projekt står andelsselskabet Ærø Borgerenergifællesskab, der blev oprettet i december.
Læs mereHer er de 600 km nye begrænsninger på Ærø
Der er nu 600 km jord- og stendiger på Ærø, der er udpeget som beskyttede. Den endelige Ærø-plan har været omkring Slots- og Kulturstyrelsen og skal vedtages endeligt i starten af det nye år af Kommunalbestyrelsen.
Læs mereUddybning af Ærøs havne og sejlrender begrænses
Når opgravede sten og sand fra uddybning af havne og sejlrender dumpes (kaldet klapning) kan der ske skader på miljøet på havbunden, det skal reduceres bla. ved at forbyde det på vanddybder under 6 m. Der må fremover ikke dumpes i iltsvindssæsonen, altså i sommerhalvåret.
Læs mereOpgravning af sand, grus og sten fastholdes ved Ærø - skal indskrænkes
Syd for Ærø er det eneste sted til opgravning af sand, grus og sten omkring Fyn og Sønderjylland. Det fastholdes i tilretningerne til den nye Havplan for Danmark. Området starter 3 km syd for Ærøs sydspids.
Læs mere