Konsulenthuset Planenergi er ved at udarbejde en varmeplan for Ærø: Hvor skal der være fjernvarme, varmepumper og hvordan fjernes de sidste oliefyr på øen. Den 28. oktober afholder kommunen et orienteringsmøde på rådhuset.
Varmeplanen skal svare på i hvilke landsbyer og områder, hvor det er muligt og rentabelt at etablere fjernvarme.
Dermed vil varmeplanen også give indblik i, hvor der i fremtiden ikke vil komme fælles varmeløsninger, men hvor der skal satses på varmepumper.
I dag er der fjernvarme i Ærøskøbing, Marstal, Ommel og Rise-området.
Folketinget har pålagt alle kommuner at lave en varmeplan, hvor især mulighederne for fjernvarme skal ind i billedet. Der gives 148 millioner i tilskud her i 2024, men det når Ærø dog ikke.
Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Marstal og Ærøskøbings fjernvarmeværker, 1 fra Borgerenergifællesskabet og kommunens klimakoordinator.
Overblik
Der er ikke gas på Ærø, men der er stadig cirka 600 oliefyr. Der er rundt regnet 4.000 boliger på Ærø, så det svarer til, at 15 % stadig har oliefyr.
Det er planen, at 50 % af alle oliefyr på Ærø skal være væk i 2025, og i 2030 har Ærø slukket det sidste oliefyr. Dette ifølge Visionsplan for Ærøs energiforsyning, som Kommunalbestyrelsen vedtog i marts 2021.
Fjernvarmevirksomheder kan få 20.000 kr i tilskud for hvert slukket oliefyr, hvis fjernvarmenettet udbygges i fx Søby.
Det sidste oliefyr i kommunes egne bygninger blev skiftet til en varmepumpe i 2017.