Af de 440 indbyggere på Ærø, der har Diabetes 2-sukkersyge, så er uforholdsmæssigt mange dårligt regulerede, så der er stærkt øget risiko for fodsår, blindhed, nyreproblemer, hjerteproblemer og nervesygdom.
Risikoen for følgesygdomme måles på langtidsblodsukkeret, der viser hvor godt reguleret den enkelte person er. Hvis langtidsblodsukkeret overstiger 70 mmol/mol er der meget forhøjet risiko for at udvikle følgesygdomme. Hvilket er hårdt for personen, men også hårdt for kommunens udgifter til hjemmepleje og behandling.
I Ærø Kommune står det skidt til. Her har 9,4 % diabetes-personer et langtidsblodsukker over grænseværdien.
Til sammenligning er det kun 6,4 % på Langeland, 7,7 % i Svendborg kommune og 6,9 % i Faaborg-Midtfyn.
Ærø er den 6. dårligste kommune i Danmark kun negativt overgået af København, Brøndby, Ishøj, Albertslund og Frederikshavn.
- Behandlingen af type 2-diabetes er kompleks. Lægen spiller selvfølgelig en vigtig rolle, men også egenomsorg og kommunens indsats med patientuddannelse betyder noget, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.
Det generelle mål for langtidsblodsukkeret er 48 mmol/mol.
Type 2 diabetes opstår som oftest på grund af overvægt og for lidt motion, men også arvelighed og gener spiller ind. Se landets diabetestal HER.
Diabetsforeningen har udarbejdet et forslag til at vende udviklingen, se den HER.
Der er cirka 40 med Diabetes 1 på Ærø, denne sygdom er ofte arvelig, også her kræves der, udover insulin, et regelmæssigt liv, sund kost og motion.