Udvalget for det gamle Ærøskøbing har givet tilladelse til at opføre et sort skur på Jomfruvejen, mens andre af ukendt årsager får nej fra udvalget. Men faktisk må alle opføre skure, for lokalplanen giver tilladelse og Byggeloven giver lov til 50 kvm skure.
I Ærøskøbing lokalplanens paragraf 9 står der, at der skal søges om tilladelse til at opføre et skur.
MEN.
En husejer har ret til at bygge et skur op til 50 kvm, hvilket hverken Ærøskøbing-udvalget eller kommunen kan stoppe, da der ikke er et forbud i lokalplanen mod skurbyggerier i Ærøskøbing.
For "kommunalbestyrelsen kan ikke nægte at godkende bygninger, der overholder bestemmelserne .... om bebyggelsesprocent, grundens størrelse, etageantal, højde- og afstandsforhold", ifølge Bygningsreglementets pargaraf 168.
Balladen
Balladen om skure i Ærøskøbing startede for alvor, da Ærøskøbing-udvalget gav tilladelse til at opføre et skur i et skel ned til Jomfruvejen og havneparken. Det har ellers være friholdt for skure.
Ærøskøbing-udvalget er officielt kun rådgivende, men praksis har været, at hvad udvalget godkendte eller afslog blev gennemført af den tekniske forvaltning.
Udvalget har her i september i 2 andre tilfælde på Jomfruvejen sagt nej til skure. Men i det ene tilfælde indrømmer udvalget at det ikke kan stoppe det og i det andet tilfælde opfordrer udvalget ligefrem kommunen til at lave et af de mest radikale indgreb som kendes i planloven, nemlig et paragraf 14-forbud mod skuret.
Det pudsige er, at skuret er magen til det der blev givet tilladelse lidt længere henne af Jomfruvejen og med samme placering i skellet.
Et pragraf 14 forbud betyder, at kommunen sætter den eksisterende lokalplan-lov ud af kraft og "modsætter sig etablering af forhold på en ejendom, som ellers ville være lovlige, f.eks. efter en gældende lokalplan, fordi kommunen ønsker at vedtage en (ny) lokalplan. Et forbud efter § 14 har en meget indgribende karakter.", skriver Planklagenvænet, der er øverste juridske myndighed på planområdet.
Vilkårlighed
Lokalplanen for det gamle Ærøskøbing, 9-9B blev vedtaget i 2016 og rummer en lang række anvisninger til god byggeskik i en så fin by som Ærøskøbing.
MEN.
Lokalplanen spejler også, at den tekniske forvaltning tidligere ikke var klædt så godt på rent lovgivningsmæssigt, hvilket betød at mange af paragrafferne på den ene side er meget vage og på den anden side spejler en detaljegrad, som viser at her har en i Ærøskøbing-udvalget haft sin egen dagsorden.
Eller direkte ulovligheder, der står fx i lokalplanens paragraf 9, at der "ikke gives tilladelse til præfabrikerede skure", men det må man ifølge den højeste retsinstans Planklagenævnet ikke kræve. Et skur købt i Stark er lige så gangbart som hvis det er opført på stedet af husejeren eller håndværkere.
Da der hverken er juridiske eller arkitektoniske ekspertiser i Ærøskøbing-udvalget har konsekvensen været, at udvalget har taget beslutninger udfra personlige holdninger som nogle gange har fulgt lokalplanen og andre gange ikke, ligesom der er blevet givet tilladelse eller afslag til det samme uden at der var faglig eller jurisk begrundelse for forskelsbehandlingen - som for eksempel 2 ens skure på Jomfruvejen.....