Den friske luft på Ærø holder ikke sygefraværet nede blandt øens skoleelever - de er væk 8 % af tiden. Det svarer næsten til et helt skoleår i løbet af skoletiden.
Gennemsnittet for fravær er 7 % i Danmark, lavest i Vestjylland, Nordjælland og på Østfyn, højest i Østsjælland, på Ærø, Bornholm og Lolland-Falster.
Det viser data fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Når der sammenlignes med skoleåret før corona, er fraværet steget markant: I 2018-19 lå fraværet på 6 %.
Pjæk, kaldet ulovligt fravær, er på Ærø nogenlunde det samme som tidligere, mens sygdomsfraværet er steget.
Øens skolebørn kommer fra 3 forskellige samfundsgrupper, men med næsten samme begrundelse for at blive væk:
* Tilflyttere - veluddannede og velhavende. De giver deres skolebørn lov til at blive hjemme med en sygeseddel lidt oftere, for coronatiden viste at "hjemmeskoling" fungerede. Og det går jo nok - og vi skal også på skiferie og andre ferier + besøge familie og venner på fastlandet.
* Middelklassen - tilflyttere og lokale - god økonomi. De giver deres skolebørn lov til at blive hjemme med en sygeseddel lidt oftere, for coronatiden viste at "hjemmeskoling" fungerede. Og det går nok.
* De fattige. Kontanthjælpsmodtagere og sygemeldte. De giver deres skolebørn lov til at blive hjemme med en sygeseddel lidt oftere, for det går nok.
Og så er der fortællingen om, at på Ærø tager vi den med ro, som gør, at presset for at møde op i skolen ikke er helt så kraftig som mange anrde steder.
På landsplan er det de solide vestjyder og de rige kommuner som har mindst fravær.
Frisk vestenvind og gode boforhold gør at sygdom ikke spreder sig helt så kraftigt.