De mange fritidshusejere i Ærøskøbing, som igennem årene har fået mere eller mindre explicitte tilladelser til at bruge deres hus til weekend- og feriebrug, vil nu blive tilbudt flexbolig-tilladelser.
I 2013 kom loven om flexboliger, som giver kommunalbestyrelsen tilladelse til at lade en helårsbolig blive brugt til fritidsbolig. Formålet var, at få sat gang i salget af boliger i udkantsområder. Flex-ordningen betød at man kunne ændre tilbage til helårsbolig når man har lyst.
Tilladelsen til flexbolig blev givet som er personlig tilladelse til den enkelte, men i 2015 blev loven ændret så flexbolig-tilladelsen kunne følge med når man solgte boligen.
Individuel behandling
Det er kommunalbestyrelsen som giver de enkelte tilladelser og det er også den, som beslutter om det skal være en personlig tilladelse eller om den skal følge boligen ved et salg.
Ærø kommunes advokat foreslår at:
* Der kun gives op til 15 % flexboligtilladelser til det gamle Ærøskøbing - 25-50 % af boligerne bruges reelt som fritidsbolig.
* Flexboligtilladelsen skal gives personligt, så når boligen sælges bliver den helårsbolig igen.
Før der kan gives flexboligtilladelser skal der vedtages et tillæg til den gældende lokalplan fra 2016 for det gamle Ærøskøbing, 9-9b.
Årsagen er, at det ved en fejl blev skrevet, at hovedparten af det gamle Ærøskøbing kun måtte bruges til restauranter, kontor, hoteller og butikker.
Derfor kan man ikke give en flexboligtilladelse, for man må ikke give tilladelse til noget der strider mod lokalplanen, og det gør boliger for øjeblikket.
Grænser
- Det er op til kommunen at tage stilling til, hvorledes fleksboligordningen konkret skal udmøntes under iagttagelse af anden relevant lovgivning, siger fuldmægtig Sophia Bjarklev fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen, der har opsyn med at reglerne for fritidshuse overholdes.
- Det fremgår ikke af planlovens kapitel 8a om fleksibel anvendelse af helårsboliger eller om dennes bemærkninger, at der eksisterer en øvre grænse for, hvor mange fleksboligtilladelser en kommune må give.
- Det er derfor styrelsens vurdering, at kommunerne ikke er begrænset af planloven i forhold til en øvre grænse for antal fleksboligtilladelser, siger Sophia Bjarklev.
- Det bemærkes, at fleksboligtilladelser skal gives under overholdelse af den pågældende lokalplan.
- Det er ligeledes kommunens ansvar at påse, at ordningen benyttes med respekt for anden lovgivning, herunder f.eks. planlovens øvrige bestemmelser og sommerhusloven.
Se mere om flexbolig-ordningen HER.