Kommunen vil nu nedlægge forbud mod skure i Ærøskøbing. Det sker efter der blev givet tilladelse til et nyt skur på Jomfruvejen ud mod Havneparken. Igennem årne har mange fået afslag i byen, men nu viser det sig, at det er tilladt at opføre skure i det gamle Ærøskøbing for Lokalplanen forbyder det ikke.
Det er det kontroversielle Udvalg for det gamle Ærøskøbing, 9-9b-udvalg, der har givet tilladelse til skuret, men som nu vil forbyde et magen-til-skur lidt længere henne af vejen.
Lokalplanen for det gamle Ærøskøbing, 9-9b, har ikke forbud mod skure, så ifølge Bygningsreglementet må man bygge op til 50 kvm skure på sin grund uden at det tæller med i bebyggelsesprocenten - altså hvor mange kvm bolig og erhverv der må være.
Derfor har de nye skur-ejere ikke gjort noget forkert angående selve skuret - at de så forbrød sig med plastik-tagrender + højden er en anden sag. Højden skal nu enten accepteres af teknisk udvalg eller laves om - plastikken er allerede forsvundet.
Hvad står der
I Lokalplanen for det gamle Ærøskøbing, der blev indført i 2016, står der i paragraf 9 om udhuse, garager, carporte, drivhuse og orangerier:
* "Der kan ikke gives tilladelse til opsætning af præfabrikerede skure, udhuse, carporte." Her er lokalplanen ulovlig, for det er resultatet og ikke om det er STARK der har leveret det, eller om det er lokale eller polske håndværkere der har bygget det.
* Der skal bygges i træ, mursten, tegl og tagpap, mens plastik er forbudt. Træ skal males.
* Drivhuse må max være 10 kvm og skal ligge i baghaver der ikke kan ses fra vejen.
Men der er altså ingen restriktioner for skure, carporte og garager i det gamle Ærøskøbing op til 50 kvm per grund.
Der står dog i lokalplanen, at man skal søge kommunen om tilladelse til skure osv.
MEN.
Kommunen må ikke sige nej, når det ikke står i lokalplanens paragraffer, for så gælder Bygningsreglementet med de 50 kvm skure og carporte og garager.
Derfor bliver kommunen nu nødt til at bryde sin egen lokalplan-lov og udstede et såkaldt paragraf 14-forbud.
Denne forbuds-mulighed står i Planlovens paragraf 14: Såfremt en ejendom eller et område er ved at løbe løbsk, så kan der udstedes et forbud i 12 måneder, hvor kommunen i mellemtiden skal udarbejde en lokalplan.
Til sammmenligning så udstedte Ærø kommune et paragraf 14-forbud mod Badehusene på stranden i Ærøskøbing, men fik aldrig lavet en lokalplan. Så forbuddet udløb i starten af 2020. Og et paragraf 14 forbud kan ikke forlænges, da det opfattes som en ret alvorlig ting når en kommune går ind og bryder sin egen lokalplan-lov.
Den nye lokalplan for Ærøskøbing kommer til at være langt mere udførlig, for alt for mange paragraffer er på jeg-syntes-niveau, og det er blevet tolket efter forgodtbefindende af Udvalget for det gamle Ærøskøbing.
Men i Planloven og Vejledningen står der meget præcist, at paragrafferne skal være læs-bare, tydelige og regelrette. Og herfra kan de understøttes at vejledninger for det gamle Ærøskøbing.
Arkitekt-mangel
Det var tanken med udvalget for det gamle Ærøskøbing, 9-9b, at det skulle bestå af personer med arkitektonisk og byhistorisk indsigt, som kunne rådgive det teknisk udvalg og teknisk forvaltning. Men der er ingen arkitekter - eller juridisk ekspertise - i udvalget.
OG.
I dag er der sammenfald mellem rådgivende og dømmende, da de 2 ledende medlemmer af Ærøskøbing-udvalget, Karin Thumilaire og Jens Weiss, også styrer teknisk udvalg med Karin Thumilaire som formand.
For at gør sammenfaldet komplet, så har Karin Thumilaire været kollega med det nybyggede skurs ejer.
_____
Hvad må man
Om smag og behag ved afgørelser, se det HER side 4.