Ærø må ikke give støtte til unge der vil uddanne sig på øen, i stedet for at rejse til fastlandet. Det har Ankestyrelsen givet besked om til kommunen.
I april skrev Ærø Kommune til Ankestyrelsen, som har tilsyn med kommuner, om det ville være lovligt at give lokal støtte til unge, så de blev på øen mens de uddannede sig. Erfaringer er, at mange bliver boende der hvor de uddannner sig fordi de får kæreste og børn.
MEN
"Det er således Ankestyrelsens opfattelse, at Ærø Kommune ikke lovligt vil kunne give tilskud til unge, der tager en ungdomsuddannelse på Ærø efter folkeskolen".
Kommunen giver rejsetilskud på 11.000 kr til unge ærøboere, der rejser fra Ærø for at tage en ungdomsuddannelse. Og et tilskud på 40.000 kr til opholdet, hvis mor eller far (forsørgeren) bor på Ærø.
Kommunen skriver:
”Det er administrationens umiddelbare vurdering, at det ikke vil være lovligt at yde tilskud til unge, som vælger at tage en ungdomsuddannelse på Ærø, da der ikke er lovhjemmel til at yde dette tilskud."
MEN.
"Der kan dog også argumenteres for, at lovgivningen ikke har taget stilling til støtte til unge ærøboer, som vælger at tage en uddannelse på Ærø efter folkeskolen. Der er efter folkeskolen blandt andet mulighed for at læse:
* HF-søfart, som er en 3-årig uddannelse
* Almindelig HF uddannelse på VUC Fyn i Marstal
Denne mulighed eksisterede ikke da hjemmelsgrundlaget vedrørende ø-støtteordningen blev vedtaget først i 1980’erne.”
Kommunens tanke var, at hvis man gav det samme tilskud som hvis man rejste af øen, så vil det være økonomisk attraktivt at blive hvis det udløste op til 50.000 kr årligt.
Ø-støtte stopper tilskuddet
I udligningsloven står der at "til Læsø, Samsø og Ærø Kommuner ydes et samlet tilskud på 148 millioner. " Stk 2.
OG
"Kommuner, der modtager tilskud i henhold til stk. 2, kan yde støtte til unge, der under uddannelse efter folkeskolen nødsages til at fraflytte de pågældende kommuner.”
Men altså ikke, at kunne give en pengegave hvis de unge bliver på øen.
Af lovens oprindelige bemærkninger fra 1981 fremgår:
”Uddannelsesstøtten har især til formål at fjerne en reel forskelsbehandling af øboere, som i dag påføres større udgifter til deres børns uddannelse efter folkeskolen end forældre på fastlandet.”
Ankestyrelsen som tilsynsmyndighed
Ankestyrelsen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.
Ankestyrelsen kan udtale sig om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser.
Ankestyrelsen kan også afgive en vejledende udtalelse om lovligheden af en påtænkt kommunal disposition.
Lovene
Lovbekendtgørelse nr. 47 af 15. januar 2019 om kommunernes styrelse (kommunestyrelsesloven).
Lovbekendtgørelse nr. 63 af 19. januar 2021 om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (udligningsloven).