Det kan ikke betale sig, at anlægge fjernvarme til Ærøs 9 landsbyer, som har 978 boliger. Det er konklusionen fra konsulentfirmaet PlanEnergi, som har udarbejdet et forslag til Varmeplan på Ærø. En opgave som Folketinget har pålagt alle kommuner.
Der er i forvejen fjernvarme i Marstal, Ommel, Store Rise og Ærøskøbing.
De 9 landsbyer er:
• Leby med 48 huse.
• Skovby med 54 huse.
• Olde med 34 huse.
• Stokkeby med 46 huse.
• Lille Rise med 54 huse.
• Kragnæs med 66 huse.
• Søby med 381 huse.
• Bregninge med 140 huse.
• Vindebalde/Tranderup med 155 huse.
Det er frivilligt at tilslutte sig fjernvarmen, hvis der opføres en fjernvarmecentral. Og her er udfordringen, at få vil tilslutte sig, hvis de allerede har fået monteret luft-til-luft varme eller luft-til-vand varmepumper. For så er der ikke penge at spare for forbrugeren.
Og som PlanEnergi skriver, så er der:
* Meget høj andel af bygninger med elvarme og varmepumper i alle 9 områder.
* Udfordring at få høj tilslutning til fjernvarme da det er dyrt for forbrugerne at lave om.
* 8 ud af 9 områder har for lille bygningsmasse til at bære kollektive varmeløsninger, kun Søby kunne bære et fjernvarme-system.
* Udfordring at de høje etableringsomkostninger ved fjernvarme skal bæres af de få forbrugere der tilmelder sig.
* I nogle områder er bygningsmassen for spredt til at bære fjernvarme, da der er varmetab i fjernvarmeledningerne.
* Selvom Kragnæs, Lille Rise, Olde og Stokkeby ligger under 1 km fra det eksisterende fjervarmenet, så er områderne for små til at at gøre fjernvarmeledningerne effektive og for dyre at etablere for de få forbrugere der vil tilslutte sig.
Samlet set kan kun Søby eventuelt bære et fjernvarmenet eller et fælles jordvarmeanlæg eller lignende (termonet), men da 63 % af bygningerne opvarmes med el, så kan der ikke forventes en dyr tilslutning til et fælles varmenet. PlanEnergi foreslår dog, at man spørger husejerne - der skal være mindst 70 % tilslutning før det kan betale sig at bygge et fjernvarmeanlæg og trække varmerør ud til husene.
Samlet set konkluderer PlanEnergi, at afskaffelsen af de sidste 500 oliefyr på Ærø skal ske gennem luft-til-luft eller luft-til-vand-varmepumper.
Om der skal arbejdes videre med en fælles energiløsning i fx Søby besluttes af kommunalbestyrelsen, og såfremt det sker skal der oprettes et fjernvarmeselskab, som skal påtage sig risikoen - og det bliver nok lidt tungt...