Søfartsmuseet i Marstal forventer at vokse med 1,5 millioner kr i 2025 til 7,2 millioner. Dermed vil museet få lov til at overleve når 2025-museums-reformen gennemføres.
Museet forventer 13.000 betalende gæster - det er kun voksne der betaler entré, som er på 85 kr. I alt giver det 1,1 million kr, det samme som i 2024.
Med gratis børn og unge har museet 20.000 gæster, svarende til 6 % af øens årlige turistbesøg.
Museet får et tilskud på 1,2 million af kommunen, mens staten bidrager med 1,6 millioner, fordi museet er statsanerkendt (Læs: Bedriver forskning).
Når udgifter er trukket fra indtægter vil det i 2025 give et symbolsk underskud på 155.000 kr.
Fremtiden
I udkastet til ny museumsreform for hele Danmark læggges der op til, at de helt små museer enten skal udvikle sig kraftigt med øgede besøgstal og indtægter eller lægges ind under et større museum:
Marstal-museets konkurrent på Ærø, Ærø Museum, blev lagt ind under det Svendborg-baserede Museum Sydfyn per januar 2024, da økonomi og besøgstal var dårlige.
Marstal-museet satser på selvstændighed og vil gerne have flere fondspenge, for besøgstallet stagnerer.
Museets problem er, at det ikke har store specialudstillinger, som kan få turister og lokale til gen-besøg.
Museumsreformen bliver vedtaget her i slutningen af 2024 og skal træde i kraft i 2025.
De museer der bliver tilbage skal have flere penge til specialudstillinger og bedre forskning. Så turister og lokalbefolkning får mere kvalitet og oplevelser - og langt større besøgstal.
Så reformen får positiv betydning for Marstal-museet.
Det betyder reformen for Marstal
Marstal-museet får sammen med 94 andre statsanerkende museer 75 millioner kr mere i tilskud. Det vil samlet set sige 566 millioner kr.
Museerne bliver fremover inddelt i 5 tilskuds-kategorier. Kategori 1, som Marstal tilhører, får kun i niveauet 1,5 millioner kr årligt, mens kategori 5 får 23 millioner årligt.
Marstal-kategorien er en udstilling som "er indsamlet lokalt med udgangspunkt i et ansvarsområde, som er geografisk afgrænset til 1 kommune."
Museerne kan også få:
* Besøgs-tilskud. Antal besøgende, her tæller børn og unge tæller dobbelt (Læs: Godt for Marstal, da der kommer mange familier med børn og unge)
* Forsknings-udgivelser. Her står Marstal svagt, alt er efterhånden behandlet.
Minimumskravet for at blive statsanerkendt museum bliver fastsat til:
* 10.000 besøgende, dog kun 8.000 for museer på mindre øer, såsom Ærø.
* Mindst 1 forskningsartikel hvert 3. år.
* Indtjening på 4 millioner ud over det statslige tilskud, dog kun 3 millioner kr for museer på mindre øer, såsom Ærø.
Loven
Lovforslaget blev fremsat i Folketinget den 7. november 2024 med forventet ikrafttræden den 1. januar 2025. Se lovforslaget HER.
De praktiske detaljer er skrevet ind i en bekendtgørelse, som kan ses HER.