Siden 2016 har det været accepteret i praksis at købe huse i Ærøskøbing til fritidsbrug, men i takt med at køberne satte husene i stand og priserne steg blev der stadig større modstand mod fritidsbrugen. Nu kommer der en lokalplan (Læs: Lov) som fastsætter grænsen til 86 fritidshuse i den gamle bydel.
Der er 436 boliger i det gamle Ærøskøbing, men af disse har 92 i forvejen status som fritidsboliger.
Med de nye flexboliger bliver der i alt 178 fritidsboliger, så 40 % af byen er fritidshuse og 60 % helårshuse. Det er i praksis nok også den fordeling der i dag bruges til helårs- eller fritidsbrug.
Når tillægget er blevet godkendt af kommunalbestyrelsen i løbet af foråret 2025 vil 86 ejere af huse i den gamle bydel kunne søge om en såkaldt flexbolig-tilladelse. Den skal søges senest 6 måneder efter vedtagelsen i kommunalbestyrelsen.
En flexbolig-tilladelse går ud på, at kommunen giver en ejer af et helårshus tilladelse til at bruge det som fritidhus. Ordningen blev indført i 2013 for at give øer og landdistrikter mulighed for at få mere gang i et område.
En tilladelse til flexbolig kan gives som:
* Permanent tilladelse, så huset også kan sælges som fritidsbolig.
* Ejer-tilladelse, hvor huset ved et salg igen overgår til helårsstatus. Denne model er anvendt i Ærøskøbing-tillægget.
Der bliver afholdt borgermøde torsdag den 9. januar på Ærø Rådhus i Ærøskøbing, hvor tillægget bliver gennemgået.
Udover flexplanerne bliver der også rettet i lokalplanen, da der ved en fejl stod, at dele af byen ikke kunne anvendes til bolig.
Der bliver afholdt borgermøde torsdag den 9. januar kl. 19 på Ærø Rådhus i Ærøskøbing.
Skærmysler
Der i de sidste 50 år været diskussioner om husene i det smukke Ærøskøbing måtte bruges som fritidshuse, men i praksis har kommunen accepteret det, for interessen for at bosætte sig på Ærø var ikke stor.
Balladen startede for alvor fordi Kommunalbestyrelsen i 2016, da Ærøskøbing havde stor tomgang, besluttede at man i praksis ville acceptere at huse blev købt til fritidsbrug. Som man i forvejen kunne på resten af øen.
På samme tidspunkt blev der sat initiativer igang i Ærøskøbing omkring Den Gamle Købmandsgård på torvet, hvor der kom et café og iværksætter-miljø. Det fik andre til at starte markante initiativer, såsom Ærø Kunsthal, og samtidig voksede Ærø Friskole med elever fra progressive miljøer.
Det ret fik rigtig mange, især fra København og Nordsjælland, til at købe huse i den gamle bydel og sætte dem i stand. Det fik også priserne til at stige markant - de ligger nu på 20-30.000 kr per kvm, hvor de for 8-10 år siden lå på under det halve.
Og en fritidsbolig kan sælges 30-50 % dyrere end en helårsbolig i det gamle Ærøskøbing - og den profit brød en del sig ikke om.
Se det nye tillæg, der er i høring til den 13. februar, HER.