Sidste kommunalvalg var en katastrofe for de gamle partier på Ærø: Lokallister tog knap 40 % af vælgerne og fik 5 ud af 15 pladser i Kommunalbestyrelsen. Årsagen var protest mod diverse udviklingsforslag. Det vil de traditionelle partier undgå sker igen. Så der er dømt stilstand frem til stemmeboksene i november 2025.
Ærø Dagblad gennemgår her de sager der skal i syltekrukke:
* FÆRGER. De 2 nye elfærger til 800 millioner blev stoppet i november. Nu er det aftalt, at hele forarbejdet skal starte forfra, så en gang i efteråret kommer der diverse forslag.
Og så venter man til efter valget med at beslutte noget, for større færger vil koste i Marstal-området, hvor halvdelen af øens stemmer bor - de er meget glade for deres egen Marstal-Rudkøbing-færge - og den vil få øget konkurrence med 2 store elfærger i Ærøskøbing.
* VINDMØLLER OG SOLPARKER. Ærø er ligesom andre kommuner forpligtet til at udlægge nye områder til vindmøller og solparker. Men kommunalpolitikerne kan godt huske balladen, da Better Energy ville anlægge en 290.000 kvm solpark i Thorup ved Rise. I marts 2021 droppede kommunalbestyrelsen projektet - i god tid før kommunalvalget i november.
Nu har konsulenthuset Urland på vegne af kommunen udpeget Marstal, Store Rise, Vindeballe og Bregninge som de 4 bedste områder til solparker, mens konsulenthuset har udpeget, at vindmøller oplagt skal stå i Olde Mark, Kattemose, Vejsnæs, Leby Kobbel eller Birkemose.
Det er så indgribende projekter, at der vil rejse sig enorme protester, og stemmetab, så også her er der dømt time-out indtil foråret 2026 efter kommunalvalget før der udpeges de "ramte" områder.
SOMMERHUSE VED SØBY. Grunden til 25 sommerhuse blev godkendt i 2018 af Planstyrelsen, men projektet blev stoppet i 2022 fordi kommunen ved en fejl havde udlagt området, selvom det støjmæssigt lå for tæt ved Søby Værft. Siden da er projektet blevet syltet af kommunen og miljømyndighederne i Svendborg, som skal få Søby Værft til at nedskrive sin støjtilladelse.
Udover grundejeren er der ingen, som har interesse i at projektet godkendes, for der er altid protester mod større nybyggeri, så lige nu, og frem til valget, er der ikke stor interesse i at sætte brand i lokal-modstandere i Søby.
SPORTSCENTER VED BREGNINGE. Ved Fattiggården i Bregninge er er søgt om at lave udendørs-baner til tennis, padeltennis, basketball, volleyball og konkurrencebassin for semi-professionele og professionelle aktører. Der skal opføres 36 overnatningsfaciliteter i form af 60 kvm hytter. Planstyrelsen nedlagde forbud i august 2024 fordi sådanne aktiviteter skal ligge ved større byer - dem er der ingen af på Ærø. MEN. I oktober aftalte et bredt flertal i Folketinget, at der gerne måtte opføres aktivitetsområder ved landsbyer - loven vetages formelt i efteråret 2025. Men en del af borgerne i Bregninge er imod at landbyen udvikles - derfor har kommunen sat projektet på hold til 2026 efter kommunalvalget.
NETTO. De allerfleste proteststemmer ved kommunalvalget i 2021 kom på grund af planerne om, at give Netto tilladelse til at bygge ved færgehavnen i Marstal. det ville ødelægge den noget nedsldite havn og tage handel fra Brugsen, som ligger oppe ved den nødlidende gågade.
Lige nu ligger Netto lavt i terrænet og venter på, at kommunalvalget er overstået, hvorefter byggeriet sættes i gang i 2026.
FERIEHYTTER I ÆRØSKØBING. Ærøskøbing Camping blev solgt i 2019 af kommunen for at få udviklet den nedslidte campingplads, hvor der hverken var varme, vand, toilet eller køkken i hytterne. Kommunalbestyrelsen besluttede først, at der kunne opføres et seniorbofællesskab op mod Sygehusvejen og resten til camping og hytter. Da coronaen viste at der var behov for alle de 230 camping-enheder omgjorde man den beslutning. Kommunen har siden løbende skåret antallet af campinghytter ned fra først 92 hytter til 69 hytter og senest til 56 hytter. Planen er, at hytterne sælges som lokalt andelsprojekt og udlejes af campingpladsen, men i det politiske parnas er der nervøsitet for protesterne mod at der opføres så mange helårshytter, så også her skal kommunalvalget overstås, før man giver tilladelse til projektet.
221 FERIEBOLIGER I MARSTAL. I det nye kommunetillæg er det vedtaget, at Ærø Hotel må opføre 200 ferielejligheder og 21 feriehuse ned mod Egehovedskoven.
Det er gået helt ubemærket hen, og derfor holder alle vejret over dette kæmpeprojekt til 100-200 millioner kr indtil kommunalvalget er overstået - byggeriet vil forventeligt foregå i etaper 2026-2030.
SALG AF KOMMUNENS EJENDOMME. Kommunen ejer næsten 300 bygninger og 2 millioner kvm grunde, svarende til knap 5 % af øens areal. Derfor besluttede kommunalbestyrelsen, at der skulle udarbejdes en analyse kaldet "Arealoptimering for Ærø". Den skulle se på, hvordan kommunens bygninger kunne bruges mere effektivt og hvad der kunne sælges. Det er nu endt med at praktisk talt intet skal sælges, mens der skal investeres i medarbejderforhold hos kommunens medarbejdere, for de var meget imod tankerne i analysen fra Arkitekfirmaet Arne Bruun. Og kommunens ansatte udgør, sammen med deres ægtefæller, 22-30 % af alle stemmer ved kommunalvalget. Så der er dømt sælg-intet før kommunalvalget.
PROFIT. Officielt er Ærø åbne overfor investorer der vil investore i større projekter, men i praksis ønsker man ikke, at pengemænd køber større arealer og udvikler dem selv. Ud af kommunens 2 millioner kvm, hvor der rent teoretisk kunne bygges 10.000 rækkehuse eller 800.000 kvm erhverv, så udbydes kun grunde til 6 parcelhuse og 0 til erhverv. Når investorer henvender sig mødes de af sprøgsmålet: Hvorfor vil I bygge på Ærø. Når svaret lyder: For at tjene penge - det er det vi lever af, så er svaret i praksis NEJ. Og kommunalpolitikere har ikke lyst til, på denne side af valget, at åbne op for større grundsalg til investorer, og hvor der bliver protester mod at landbrugsjord (Læs: Grønne arealer) omdannes til profitbyggeri.
RAPPORTER. Kommunalbestyrelsen bruger millioner på analyser der skal afdække problemerne, men rapporterne glemmes lige så hurtigt, som de er skrevet, for forslagene er ofte omvæltende, og det nytter slet ikke når et valg nærmer sig. For i et så lille samfund som Ærø koster enhver beslutning stemmer. Så er det bedre at lade rapporterne glide hen i glemsel eller gennemføre de små nemme ting. Resultat: Ingen fravælges ved stemmeurnerne.
Resultat
Resultatet af ovenstående er, at det er de traditionelle politikere der vælges til kommunalbestyrelsen i november 2025.
MEN.
De har jo også tjent øen godt - Ærø er et godt brand og får over 60 % af sine indtægter i tilskud fra staten i form af udligningstilskud, færgetilskud, Ø-tilskud ... fortsæt gerne listen.
Og vælgerne på Ærø er godt tilfreds med status - det er et fåtal som ønsker flere ferieboliger eller større erhvervsbyggerier - og da slet ikke supermarkeder, hvis de hedder Netto (nybyggeriet af Brugsen på havnen i Søby er dog OK).
Og halvdelen af vælgerne er pensionister, og de har jo valgt Ærø fordi der netop er ro og ingen større udvikling. Så derfor taler kommunalpolitikernes beslut-intet-før-kommunalvalget perfekt ind i vælgerhavet.
Så der bliver ingen stormflod til november-valget 2025.
___
Redaktør
Carsten Schmidt