Mange mindre nye solparker og vindmøller skal opføres på Ærø. Bag det nye projekt står andelsselskabet Ærø Borgerenergifællesskab, der blev oprettet i december.
Borgerenergifællesskaber er en model, som har sin baggrund i lokal modstand mod store vedvarende energiprojekter:
På Ærø var modstanden så stor, på Facebook og i Fyns Amts Avis-læserbreve, at politikerne i foråret 2021 droppede den lokalplan, som skulle give det københavnske Better Energy mulighed for at bygge en stor solpark i Torup ved Rise på Øst-Ærø.
Problemet med solparken var, at der ikke ville blive nogen indtjening til Ærø udover jordejernes grundsalg og ved opførelsen, mens indtægterne fra salget af energi ville gå til ejerfirmaet.
Den manglende lokale indtjening, og dermed endnu større lokal modstand, har været gældende over hele landet.
Derfor vedtog Folketinget i 2020, at fra 2021 kan der oprettes lokale Borgerenergifællesskaber, hvor borgere og erhvervsfolk kan gå sammen om opførelsen af solparker og vindmøller, så indtjeningen går til lokalområdet.
Lokale kraftværker spredt på Ærø
Andelsselskabet Ærø Borgerenergifællesskabs første skridt er at lave en mindre solcellepark - også for at lodde stemningen lokalt.
Nye solparker skal omkranses af grøn bevoksning, så den bliver usynlig, fremfor den lidet kønne solpark ved indkørslen til Marstal.
For øjeblikket producerer vindmøller og solparker på Ærø nok strøm i de gode sol og vind-perioder, og kan eksportere til fastlandet, men mangler når der er dårlige forhold eller stort pres på forbruget.
Der er et energitab på 5 % når strømmen sendes til eller fra fastlandet. Derfor er tanken at lagre energien rundt om på Ærø hvor strømmen produceres.
Førhen var det ikke tilladt at producere og lagre lokalt, men Folketinget har her i 2020-21 åbnet op for diverse lokale initiativer og større kompensation for dem som bor tæt ved solparker og vindmøller.
- Ideen med energifællesskabet er at trække energi ud af lokalområder på øen, lagre den og lade flere matrikler dele strømmene, siger formand for Ærø Borgerenergifællesskab Rúni Fjallstein til Fyns Ams Avis.
Ærøs behov
Selvforsyning med el kræve en fordobling af Ærøs årlige vindproduktion og en 10-dobling af solcelleproduktion i takt med at elforbuget vokser kraftigt med elbiler, elfærger og varmepumper, viser en analyse fra Ærø Energi- og Miljøkontor, som Henrik Hagbarth Mikkelsen har udført.
Ærøs vindproduktion skal fordobles og stige til 24 MW - der er 6 vindmøller på øen. Og der skal ske en 10-dobling af solceller til 15 MW - Ærø har en relativt lille andel solcelleproduktion i dag.
Behovet for vindmøller og solanlæg kan nedbringes gennem langtidslagring af grøn energi, bland andet ved at udbygge varmelagrene ved øens 3 fjernvarmeværker.
For at kunne lagre energi til de perioder af dagen hvor der skal bruges mest skal batterikapaciteten være 4-8 gange større end produktionskapacitet.
Ærø kan gå 2 veje til selvforsyning:
A. Ved en solid overudbygning af den ærøske vind- og solproduktion, der tager højde for de vejrmæssigt dårligste perioder og højeste forbrug.
B. Ved at skabe lagring og fleksibilitet, der kan absorbere udsving i en mindre udbygget ærøsk vind- og solproduktion i forhold til udsving i forbruget.
De 2 strandede projekter
Ærø har været på vej med at opfylde det fremtidige behov, men det ene strandede i 2021 og det andet gik på grund i 2023:
Solparken
Det 290.000 kvm solprojekt i Thorup ved Rise blev stoppet i 2021. Det ville producere 26 MW og dermed opfylde Ærøs fremtidsbehov.
Bag projektet stod københavnske Better Energy, som havde indgået aftale med lokale landmænd om køb af jord, ligesom kommunen havde udarbejdet et forslag til lokalplan for området. Men der var, som der ofte er, lokale protester, ligesom kommunen blev opmærksom på at alle indtægter fra solvarmen gik til København og ikke Ærø.
Så i foråret 2021 droppede kommunen at sende lokalplanen på banen - der skulle være kommunevalg i november, og det ville give yderligere hak da de ledende partier også kæmpede med protester mod havneudviklingen af Marstal, hvor Netto gerne ville bygge. Samtidig var Better Energy træt af kommunens vankelmodighed og de voldsomme protester og trak sig fra projektet.
Havvindmølleparker
Energiselskabets Andels planer om en stor havvindmøllepark syd for Ærø blev opgivet i juni 2023.
Årsagen var Folketingets beslutning om at droppe den såkaldte Åben-Dør-ordning, hvor energiselskaber selv kunne udvælge og investere i områder til havvindparker.
Der har været 3 lavtvandsområder (kaldet flak) i spil på havet ved Ærø:
* Vejsnæs Flak, ligger 13 km fra kysten ved Rise Mark på sydspidsen.
* Voderup Flak, ligger 4 km fra Bregninge-kysten midt på Ærø.
* Østre Bredninge-området, ligger 5 km sydøst for Marstal.
Paragraffen om Borgerenergifællesskab
I december 2020 kom reglerne for energifællesskaber, men de forbød energiaktører at deltage i projekter.
I juni 2021 blev reglerne lempet, så der nu står:
"§ 4. Ved borgerenergifællesskab forstås .... fysiske personer, lokale myndigheder, herunder kommuner, eller små virksomheder, hvis primære formål er at give sine deltagere eller kapitalejere eller de lokalområder, hvor det drives, miljømæssige, økonomiske eller sociale fællesskabsfordele frem for at give økonomisk gevinst."
Se Bekendtgørelsen for borgerenergifællesskaber HER.