Molegruppen i Strandbyen Havn har ansøgt kommunen om medfinansiering af den nye mole, som kommer til at koste 1,5 millioner. Projektet er tæt på at være i mål med byggetilladelse, ifølge kommunens teknikudvalg.
Kontakt
Strandbyen Havn
Formand Rune Friborg
runefriborg@hotmail.com
Strandbyens Havn skal have en 108 m mole, som skal stoppe sand og tang for at fylde sejlrenden op. For at holde sejlrenden fri skal der hvert år opgraves 300 tons sand og ophobet tang.
Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til projektet, er positive, men har bedt om ekstra oplysninger om stenstørrelse, konstruktionen og indvirkninger på naturen.
Byggeriet
Molen placeres ud for den nordlige del af havnen. Den bliver 10 m bred og 1,8 m høj. Det forventes ikke, at strandområderne nord og syd for havnen vil blive påvirket.
Molen opbygges af 2.000 tons sten bag vægge af 34 træpæle med kraftig geotextil, der vil gøre molen sandtæt. Som afslutning placeres 3 afviserpæle, så både ikke støder ind i molen.
Det vil tage 5 uger at anlægge molen.
Aktørerne
Det er Ærø Kommune der ejer området, mens det er Foreningen Strandbyen Havne- og Broforening der ejer anlæg, bygninger og står for driften. Det er aftalt med kommunen, at foreningen er bygherre på projektet.
Kommunalbestyrelsen skal den 22. september tage stilling til ønsket om medfinansiering i forbindelse med prioriteringsdebatten, hvor der tages stilling til projekter for 2022-2025.
Profus Naturrådgivning og ingeniørfirmaet Rosbæk har udarbejdet det miljø- og planmæssige grundlag. Og Rosbæk har regnet på økonomien.
Havnen
Strandbyen Havn ligger i den østlige del af Ommel by – lige overfor Halmø.
Strandbyen Havn blev anlagt til småbåde i 1945. Der er 42 bådepladser i den lille havn, som er på 1.800 kvm.
Bådene er mindre joller med lille dybdegang - man skal 100 m ud fra havnen for at få en havdybde på 1,5 m.