Ærøs socialdirektør er blevet fyret efter Styrelsen for Patientsikkerhed ville lukke Ærsø hjemmepleje, fordi der er ”kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”. Da det omfatter 7 % af Ærøs voksne befolkning var det ikke muligt. Ærø Kommune har nu i stedet udarbejdet en plan for genopretning.
Den officielle titel er "Handleplan for opfyldelse af krav i tilsynsrapport Hjemmeplejen fra Styrelsen for Patientsikkerhed."
Her er planen i sin helhed:
Tilstrækkeligt grundlag for varetagelse af sundhedsfaglige opgaver
Der udarbejdes, som supplement til de eksisterende instrukser og vejledninger i VAR (Læs: Vurdering af patienter), standardfraser for videre delegering af sygeplejefaglige opgaver fra sygeplejen til hjemmeplejen.
Udarbejdelsen af standardfraserne gør at journalisering og dokumentation bliver gjort nemmere for sygeplejen i en travl hverdag.
Endvidere sikrer standardfraserne, at sygeplejerskerne får taget stilling til og dokumenteret patientens problemer og risici således, at der er et tilstrækkeligt
grundlag for varetagelsen af de sundhedsfaglige opgaver, samt klarhed over hvilke opgaver, der overdrages til hjemmeplejen og hvornår der følges op på opgaven.
Genopretningsindsatsen består at 3 trin:
1. Sygeplejen vil gennemgå journalerne hos de 114 borgere, hvor der er videredelegeret opgaver til hjemmeplejen. Oplysningerne opdateres således, at der er et tilstrækkeligt grundlag for varetagelsen af de sundhedsfaglige opgaver.
2. Hjemmeplejen vil herefter gennemgå de samme 114 borgere og vurdere om den delegerede opgaver er tilstrækkeligt belyst og dermed, er en opgave, de har
kompetencerne til at varetage.
3. Såfremt videredelegerede opgaver sendes tilbage til sygeplejen fra hjemmeplejen evt. pga. tvivlspørgsmål eller en vurdering af at kompetencerne ikke er tilstede, vil der mellem sygeplejen og hjemmeplejen laves konkrete aftaler omkring varetagelse af opgaven.
Eksempelvis om der skal ske oplæring af personalet i hjemmeplejen eller om opgaven ikke kan videredelegeres, men skal varetages i sygeplejen.
Ligeledes vil medarbejder kompetenceskemaerne blive grunddigt introduceret til medarbejderne på ugentlige møder, samt på personalemøder.
Forsvarlig medicinhåndtering
Indsatsen med yderligere at implementere medicin instruksen vil blive styrket i hjemme- og sygeplejen.
Der er udarbejdet vejledning til print af labels med borgers navn og cpr nummer, som kan påsættes medicinen. Der laves særskilt label med ”opbevares på køl”, som gøres tilgængelige for alle i hjemme- og sygeplejen.
I hjemme og sygeplejen vil sygeplejesker og sosu-assistenter i forbindelse med næste dispensation af medicin og kontrol af dosispakning, gennemgå, hvordan medicinen er opbevaret i borgerens hjem og i de tilfælde, hvor medicinen ikke er håndteret efter medicininstruksen rette op på forholdene.
Der er taget kontakt til IT-afdelingen i forhold til at sikre at alle, inkl. vikarer, elever og studerende kan logge på Intranettet og VAR på mobiltelefonen og dermed kunne tilgå vejledninger og instrukser.
Tilstrækkelig journalføring
Der er igangsat et arbejde med i større udstrækning at udbrede kendskabet til instruksen for journalføring og dokumentation, som findes på Intranettet både i hjemme- og sygeplejen.
Hjemmeplejen vil gennemgå borgernes journaler jf. serviceloven, hvor tilstande og døgnrytmeplaner opdateres således, at journalerne fremstår systematiske og overskuelige og nødvendige oplysninger er let tilgængelige.
Sygeplejen vil gennemgå borgernes journaler i forhold til de 12 sygeplejefaglige problemområder og revurdere og opdatere oplysningerne i det tilfælde, hvor borgerens tilstand har ændret sig.
Ovenstående arbejde vil fortsætte kontinuerligt.
Vedligeholdende indsats
Praksisnær oplæring
Der vil blive udarbejdet introduktionsmateriale og introduktionsforløb, som skal gennemgås med alle nye ansatte. Der vil her ydermere være fokus på praksisnær oplæring af nye medarbejdere.
Der er i september startet en sygeplejerske i hjemmeplejen 2 dage om ugen, som skal stå for praksisnær kompetenceudvikling.
Der er i juli indkøbt læse- og skriveteknologi (IntoWords) således, at ordblinde kan klare læse- og skriveopgaver på lige fod med kollegaer. Programmet støtter også 2-sprogede medarbejdere ved læse- og skriveopgaver.
Implementering af programmet vil være en del af introduktionsforløbet for nye medarbejdere og blive implementeret i hele Ældre og Sundhed.
Robust organisering af systemadministrator og superbrugere
Organiseringen af superbrugerne og undervisningen af superbrugerne i ændringer og opdateringer i journalsystemet KMD-Nexus vil blive styrket det vil således blive et krav at alle planlæggere som en del af deres funktionsbeskrivelse også skal være superbrugere.
Undervisningen af medarbejderne i KMD-Nexus vil blive sat i system med fast kadence således, at medarbejderne løbende modtager undervisning i journalisering og dokumentation og generel brug af KMD-Nexus.
Nye vaner ved vagtstart
Det trænes i øjeblikket at alle medarbejderne i hjemme- og sygeplejen ved hver vagt start, logger sig på KMD Nexus, VAR og intranettet på deres mobil telefon, således instrukser og vejledninger hurtigt og nemt kan tilgås i løbet af arbejdsdagen på mobilen.
Implementering af triagering som metode
Der vil blive udarbejdet en arbejdsgang og en instruks for triagering (Læs: Vurdering) af borgeren, metoden sammenholdt med medarbejderkompetence-skemaer skal sikre, at borgerens tilstand modsvares af medarbejderens kompetencer.
Ny organisering af kvalitetsarbejdet
Der vil i ledergruppen i Ældre og Sundhed blive drøftet, hvordan arbejdet med kontinuerlig sikring af kvaliteten i journalisering og dokumentation skal styrkes og organiseres, idet den nuværende organisering ikke er tilstrækkelig. Kvalitetskontrol gennem stikprøver er på nuværende tidspunkt, den enkelte leders opgave. En opgave som ”drukner” i den store portofølje af opgaver som lederne varetager.
BEMÆRK
De praktiske målepunkter i rapporten er ikke medtaget her, da ovenstående giver overblikket.
Ærø Dagblad.