Kommunalbestyrelsesmedlemmet Jens Weiss havde klaget til Pressenævnet over artiklen Anmelderi - ikke kun Weiss, Jacob Fuglsang og Birger Kristensen. Men Pressenævnet frikender dagbladet og mener ikke, at Ærø Dagblad har bragt forkert information.
Pressenævnet skriver:
"Pressenævnet finder, at omtalen af de oplistede anmeldelser af borgere til Ærø Kommune ikke kan anses for at efterlade læserne med et indtryk af, at Jens Weiss står bag alle anmel- delserne. Nævnet har lagt vægt på, at det både af artiklens overskrift og brødtekst fremgår, at Jens Weiss, Jacob Fuglsang og Birger Kristensen ikke alene står bag anmeldelser til Ærø Kommune, men at disse er de mest aktive anmeldere.
Nævnet har endvidere lagt vægt på, at oplistningen fremstår som eksempler på indholdet af nogle af anmeldelserne.
Nævnet udtaler ikke kritik af Ærø Dagblad for at bringe ukorrekt information.
På denne baggrund finder nævnet endvidere ikke anledning til at udtale kritik af Ærø Dagblad for manglende berigtigelse."
Se hele Kendelsen på Pressenævnet.dk
Artiklen
Her bringes artiklen:
Anmelderi - ikke kun Weiss, Jacob Fuglsang og Birger Kristensen
I de seneste år er det blevet markant mere udbredt med at anmelde folk til kommunen eller folkedomstolen Facebook. På Ærø er der især 3 aktive anmeldere: Kommunalbestyrelsesmedlemmet Jens Weiss, ejeren af cafeen Landbogaarden Jacob Fuglsang og formanden for Byhistorisk Forening Birger Kristensen. Men flere andre deltager.
Det er i høj grad udbredelsen af Facebook der har sat skub i anmelderiet, for på den sociale platform er det helt normalt at skrive grovheder om folk og politikere. Det giver skribenten en personlig tilfredsstillelse når de barske indlæg giver mange kommentarer.
Og det følges gerne op med anmeldelser til kommune, fødevarestyrelse, planmyndigheder, stat osv - med og uden grundlag. For myndigheder er nu om dage forpligtet til at tage affære.
Ærø-anmeldelser
Anmeldelserne på Ærø dækker blandt andet:
* Hun har café i sin gårdhave. Det må hun vist ikke.
* Tyskere der bor - eller måske ikke bor - i deres huse. Det må de vist ikke.
* Husejere i Ærøskøbing der bor - eller måske ikke bor - i deres huse (Læs:Fritidsbolig). Det må de vist ikke.
* Forkerte vinduer og døre i Marstal. Og i Ærøskøbing.
* Naboen bruger polsk arbejdskraft (før var ukrainere også i anmeldelses-fare). Det må de vist ikke.
* Flødebollerne bliver sikkert lavet ulovligt. Det må hun vist ikke.
* Naboens indretning af 1. sal til bolig. Det må de vist ikke.
* Hun bor i sit hus, men det må hun ikke for det er kun til erhverv.
* Deres vandforbrug/el/skrald er for lavt, så det er sikkert pro forma.
* Hun har mere end 10 senge i sit Bed-and-Breakfast. Det må hun vist ikke.
Fortsæt selv listen.
Hvor der før var et filter i de gamle medier, så er det væk. Også i høj grad i de traditionelle medier, som nu lægger sig i slipstrømmen på Facebook, for at overleve.
De 3 nævnte ivrige anmeldere af naboer, folk og husejere på Ærø er ikke enestående.
MEN.
Når det bliver normalt og acceptabelt, at alle overvåger og anmelder alle, så går det tillidsbaserede samfund fløjten. Og det er problematisk.
Ikke mindst i et lille ø-samfund.
NOTE
Det skal bemærkes at Pressenævnet mener, at Jacob Fuglsang, som også havde klaget, burde have set artiklen til kommentar før offentliggørelse.