En ny turismeplan for Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø Kommuner skal forløse Geopark Det Sydfynske Øhavs turismepotentiale. Den bliver en del af en fælles indsats for Fyns-området for at øge turismen frem til 2030.
I 2018 besluttede de 4 kommuner at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav, i september 2023 blev området indstillet til at blive udnævnt FNs Global Geopark (UNESCO), og det forventes at Geoparken officielt bliver et UNESCO-område i foråret 2024.
Udnævnelsen er et internationalt kvalitetsstempel, og med udpegningen bliver geoparken en del af UNESCOs internationale netværk, som består af 211 geoparker i 48 lande.
Geoparken udgør de 4 sydfynske kommuner og havet omkring, og har samlet 551 km kyststrækning.
Ud over Langeland, Tåsinge og Ærø er der 55 øer i Geopark Det Sydfynske Øhav.
Udfordringen
Som kommende UNESCO Global Geopark er det dog svært for gæsten, men også de lokale borgere, at forstå, hvad Geoparken egentlig er for en størrelse, skriver de 4 kommuner.
Derfor er formålet:
"Hvordan kan vi skabe og visualisere en samlet fortælling og oplevelse, og hvordan kan vi tilbyde gæsterne helhedsoplevelser med gode overnatningsmuligheder og spisesteder."
"Vi ønsker et særligt fokus på outdoor-aktiviteter, bevægelse i naturen – fx guidede vandre- og gåture. Geopark Det Sydfynske Øhav skal fungere som afsæt for at udvikle oplevelsespakker, hvor både overnatning, bespisning og oplevelser bindes sammen."
Formidling
For at blive UNESCO Global Geopark er der en række krav til formidlingen. og derfor blev der etableret 3 Geopark besøgscentre og et 4. er på vej. De 3 eksisterende ligger i Faaborg, Rudkøbing og på Søbygaard på Ærø.
Det sidste besøgscenter bliver på Svendborg havn, så hver af de 4 kommuner får et besøgscenter.
I dag er der dsuden formidling på 24 udvalgte geolokaliteter typisk i form af skiltning.
Overblik
Udviklingsplan for Fyn & Øerne udføres i et samarbejde mellem Destination Fyn, Dansk Kyst- og Naturturisme, Realdania og de 10 fynske kommuner.
Formålet med Udviklingsplan for Fyn & Øerne er at samle de fynske kommuner og turismeerhvervet omkring en fælles indsats for udviklingen af turismen på Fyn og øerne frem mod 2030.