Energiselskabet Andel har planer om 2-3 havvindparker syd og øst for Ærø, men med den nye gigantplan for udbygningen af havvindmøller er øens nye guldminer sat på midlertidig pause.
Staten stoppede i foråret de mange nye vindprojekter på havet, fordi disse byggegrunde var gratis og indtjeningen på vindenergi er blevet skyhøj.
Officielt gav man EU skylden: Det ville være statsstøtte at give gratis hav-byggegrunde.
Det har man dog gjort over hele Europa i årevis, men nu er det blevet så billigt at bygge havvindmøller, at indtjeningen er enorm.
Derfor blev der lukket ned for gratis-byggegrunde-på-havet-model.
I stedet har Folketinget nu besluttet, at staten skal have en 20 % ejerandel af de nye havvindprojekter + en årlig betaling i 30 år.
Det selskab som tilbyder mest for havbyggegrunden får byggetilladelsen.
For mange
Der var kommet mere end 50 ansøgninger om byggetilladelser på havet og dertil kom en række projekter der var i undersøgelsesfasen.
Det omfattede 3 projekter hvor Ærø over årene ville få milliard-beløb i indtægter, fordi de 3 projekter lå indenfor 15 km fra øen. Dermed ville kommunen oppebære en del af indtægterne for at give tilladelse.
Med den nye aftale i Folketinget er man gået efter få større projekter, hvilket også gør det nemmere at få miljø-godkendelserne igennem - som er blevet den helt store forhindring for projekter på både land og vand.
De nye gigantprojekter vil give en stor eksport af strøm for der kan forsynes 14 millioner danske og europæiske husstande.
Ideen med at koncentrere sig om få store projekter er i høj grad på grund af kablerne og transformatorstationerne: Med de mange halvstore projekter der var på vej, ville det give staten udgifter på 112 milliarder kr, for at føre strømmen hen til aftagerne i de store byer eller til store virksomheder.
Nu kan den udgift begrænses kraftigt.
Ærø på reservebænken
I første omgang vil alle de store energiselskaber flokkes om de 3 store områder der udbydes. Vest for Jylland, nord for Sjælland og mellem Sjælland og Bornholm.
Når vinderne er udpeget vil de forsmåede energiselskaber kigge på de områder der er udpeget som potentielle havvind-byggepladser. Og her kommer Ærø ind, da vi ligger godt for til for eksport af vindenergi til Tyskland og Syddanmark.
I praksis betyder det, at Ærø kommune kan kræve, at få penge ud af 3 projekter på lavt vand, som energiselskaber (eventuelt) gerne vil have lov til at bygge:
* Vejsnæs Flak, ligger 13 km fra kysten ved Rise Mark på sydspidsen.
* Voderup Flak, ligger 4 km fra Bregninge-kysten midt på Ærø.
* Østre Bredninge-området, ligger 5 km sydøst for Marstal.
Der er ret stor chance for at de 3 projekter kommer i spil på sigt, for de ligger tæt på Tyskland og hele den sydlige del af Danmark, som ikke er overbefolket med vindmøller. Og kabelføringen er relativ billig da der er korte afstande til byerne i Syddanmark og de store byer i Nordtyskland.
I 2022 skrev ministeren:
"I henhold til Lov om fremme af vedvarende energi meddeles det hermed, at de attraktive områder (Læs: Ved Ærø og andre), der er blevet identificeret i Energistyrelsens finscreening 2022, reserveres til fremtidige statslige udbud af storskala havmølleparker."
Læs om den nye aftale HER.