Det gamle hotel og danserestaurant Sommerlyst er nu i opløbsfasen om at få tilladelse. Ejendommen ligger indenfor den restriktive strandbeskyttelses-zone, så hvis det skal have lov til at genopstå, så skal man vinde en af de 6 tilladelser, som ligger for forsøgsordningen for kyst- ognaturturisme 2024.
15 kommuner med 17 projekter er med i opløbet.
- Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at oplyse, hvornår der kan meddeles tilladelser til forsøgsprojekterne. Det afhænger bl.a. af hvor godt sagerne er oplyst i forhold til den videre sagsbehandling, siger fuldmægtig Mathias Stork Nielsen fra Plan- og Distriktsstyrelsen.
Få det lovmæssige overblik HER.
Derfor
Generelt er det forbudt at foretage sig noget i den landsdækkende 300 m strandbeskyttelses-zone, herunder at ændre Sommerlyst til et hotel og restraurant igen, fordi det i en perioder har været brugt som bolig. Ejendommen ligger cirka 150 m fra vandet.
Kystdirektoratet gav i februar 2022 derfor afslag på at omdanne den tidligere danserestaurant Sommerlyst i Marstal til restaurant og hotel. Begrundelsen var, at bygningen på et tidspunkt har været bolig:
"Ændring af tilstand er ikke tilladt i medfør af § 15 om strandbeskyttelse," skrev Kystdirektoratet.
Sværere
Igennem de sidste 20 år er det blevet stadigt sværere at foretage sig noget i den 3 km kystbeskyttelses-zone og i strandbeskyttelses-zonen.
Strandbeskyttelses-zonen blev allerede indført for knapt 100 år siden i 1937, men blev tidligere ikke håndhævet så restriktivt - derfor ligger der hist og pist fx hoteller i strandkanten.
Oprindeligt blev de 2 zoner indført for at ungå at kysterne blev fyldt med sommerhuse, boliger og ikke mindst hoteller.
Problemet var og er, at kysterne er udkants-kommunernes største aktiv, og dermed blev hele samfundsudviklingen også begrænset. Men i takt med natur- og miljø-ønsker har Kystdirektoratet og øvrige myndigheder kun 1 svar: NEJ.
For Ærø gælder, at hele øen ligger i kystbeskyttelses-zone, fordi det bredeste sted er på 6 km. Det har forhindret udvikling af sommerhuse-områder op igennem tiden - og derfor mangler der i dag overnatningsmuligheder for uge-turister. Omvendt er Ærø ret uberørt, og det tiltrækker turister.
Folketinget kan godt se, at det rammer Ærø og de 50 andre udkantskommuner hårdt.
Da Folketinget opdagede, at udviklingen af kystområderne gik i stå, som følge af den restriktive planlov, blev det i 2015 besluttet, at give 10 forsøgstilladelser til projekter ved Danmarks strande.
Formålet var at se hvordan udviklingen blev, før der blev åbnet yderligere op.
Men der er siden kun blevet sat 4 projekter i gang, for investorer og bygherrer har frygtet langvarige og massive forhindringer fra borgere og fra statslig og kommunal administration.
De 6 tiloversblevne "strandtilladelser" bliver derfor nu sat i spil igen. Og det er en af disse som Sommerlyst kæmper om. Det er de internatioanlt kendte arkitektpar Louis Becker og Dorte Mandrup der ejer og står bag udviklingen.
Overblik over 17 ansøgninger
De 17 projekter der kæmper og 6 tilladelser er:
Rø Nature Park Bornholm
Nature Park Bornholm-projektet er en videreudvikling af et eksisterende udendørs aktivitetsanlæg. Der ønskes etableret discgolf-baner, aktivitetssø med kajak, kajakpolo, paddleboard + skov- og udsigtstårn.
Haderslev - Aarø Naturø og kobling til Aarøsund
Aarø skal være en naturø i særklasse - et ø-landskab med markante og særegne oplevelser hele året rundt.
Holstebro - Thorsminde
Opførelse af hotellet Klitgården ogsurfskole på Thorsminde Camping.
Kalundborg - Klintegården på Røsnæs
Hotel og turismeformidlings-center Klintegården og andre faciliteter.
Lolland - vestlige forland ved Rødbyhavn
Hotelbyggerier og store, rekreative strandområder på det 1 million kvm store forland, der er opstået ud for Rødby, som følge af opfyld fra byggeriet af Femernforbindelsen.
Morsø Kommune - Teglværksgrund ved Ejerslev Havn
Nyt Molermuseum ved Ejerslev Havn i det tidligere molerteglværk. Museet skal erstatte det eksisterende Fossil- og molermuseum på Nordmors.
Norddjurs Kommune - Fjellerup Strand
De 2,5 km kystlinje i Fjellerup Strand skal rumme bundgarnspæle til leg og læring i vandet, badebro, Makrelfabrikken med aktiviteter, overnatning og mad og
flydebro.
Odder - sydlige del af Amstrup, vest for Alrød-dæmningen
Gateway Alrø - ikke-motoriserede vandaktiviteter med ud-gangspunkt i Sondrup Bugt og styrke oplevelsen af Alrø til fods eller cykel.
Odsherred - Sjællands Odde Ferieboliger
Etablering af 36 ferieboliger og fællesfaciliteter, og bevaring af røgeribygning, samt forbedring af adgang til kysten i området.
Skamlebæk- Radiostation badehotel
Omdannelse af Skamlebæk Radiostation til et badehotel med 40 værelser.
Samsø - Strandhotel
Etablering af strandhotel med 50 sengepladser og restaurant.
Svendborg - Valdemars Slot
Indretning af Valdemars Slot som et kulturelt samlingssted med udstillingslokaler, restaurant og udendørs aktivitetsområder.
Thisted - Thy Seaside Resort
Omdannelse af Hanstholm Camping til et eksklusivt helårs naturressort med hotel og ferieboliger.
Tønder - badehotel Lakolk
Opførelse af et nyt badehotel i Lakolk på et areal, der i dag anvendes til campingplads.
Varde - Hvidbjerg strand oplevelser
Hvidbjerg Strand omdannes til et område med sommerstrandsport som havkajak, sub-, kite- og vindsurfing, og vinterbadning.
Blåvand - Blåvandhuks Fyr, cafe og hotel
Porten, Danmarks vestligste punkt skal indeholde café og overnatning + en højvandsmur.
Ærø, Badehotel
Renovering og udvikling af eksisterende Badehotel Sommerlyst.
__
Af redaktør Carsten L. Schmidt
redaktion@aeroedagblad.dk