Ærø er en af de kommuner i landet hvor grundvandet vil stige mest på grund af den øgede mængde regn. Det vil give flere oversvømmelser i lavninger på Ærø, ifølge en ny rapport fra tænketanken Concito.
Selvom grundvandet generelt står lavt på Ærø, så vil den øgede regn betyde væsentlig flere oversvømmelser, for jorden er leret, så det går langsomt for vandet at sive ned.
Derfor må det forventes, at de oversvømmelser af jorden, som vi ser mange steder på øen vil fortsætte med den stigende regnmængde: Varmere luft kan indeholde mere vand.
På landsplan er det 29 % af det danske areal med 440.000 helårsboliger og 160.000 fritidsboliger, der allerede i dag potentielt er påvirket af vand fra forskellige former for ekstremvejr, ifølge analysen Klimaforandringernes betydning for fremtidens arealanvendelse.
- Hvis vi tænker et forandret klima ind i den måde, vi bruger vores arealer på, vil vi både kunne få et mere klimarobust landskab og beskytte de steder, hvor vi bor og lever, siger Amanda Vallgårda, analytiker i Concito.
- Kulturværdier, æstetik, private investeringer, natur og andre samfundsværdier vil vi ikke være i stand til at bevare, som det er i dag, siger Amanda Vallgårda.
Det er ifølge Concito muligt at anvende klimatilpasning på en positiv måde, så det opfylder flere hensyn på samme tid. Det kunne være at genoprette naturlige miljøer i en ådal, der derved vil fungere som en stor svamp ved oversvømmelser og give plads til dyr og planter.
Det kunne også være landbrug, der benytter flerårige afgrøder, som kan tåle både tørke og oversvømmelser, og fungere som vandparkering efter ekstremregn.
- Vi skal undgå at skabe fremtidige problemer for os selv ved at bygge nyt i de mest klimaudsatte områder, siger Tage Duer, projektleder i Concito.
Rapporter
Ingeniørfirmaet Niras har i 2023 udarbejdet en 106-siders rapport for Miljøstyrelsen om grundvandet i alle områder på Ærø. Se den HER.
Se Concito-rapporten HER. Eller få overblik over nedbør, oversvømmelser på Ærø i den offentlige portal HER.
Eller få det stor klimaoverblik hos Miljøstyrelsen HER. Eller om Ærø HER.