Ærø Borgerenergifællesskab har indgået en aftale med Rise Fjernvarme om et mindre testanlæg med solceller, som borgere og virksomheder kan investere i.
Der kan kun investeres ud fra eget elforbrug i soltimer, anlægget skal nemlig teste deling af el i lille skala.
Pilotprojektet 'Rise Sol' på Rise Fjernvarmes grund er nu godkendt.
Hvad er Ærø Borgerenergifællesskab
Ærø Borgerenergifællesskab er en forening og virksomhed, som arbejder for, at udnytte øens egen produktion af sol- og vindenergi, så man undgår tab af energi, som sker via transport i søkabler.
Ærøfonden tog i 2022 taget initiativ til opstart af et energifællesskab på Ærø, som skal give borgere, virksomheder og kommunen mulighed for at udnytte Vedvarende Energi, VE, produktion fra lokale vindmøller, solcelleanlæg og fjernvarme optimalt.
Ny model
Alle vil gerne have vedvarende energi, men ingen vil have vindmøller og solparker i nærheden. For at skabe større lokal opbakning vedtog EU derfor i 2018 en energipakke, Citizen Energy Communities, der skulle gøre det muligt at producere, forbruge, sælge og dele energi på lokalt plan.
EUs regel om Borgerenergifællesskaber trådte i kraft i juni 2021.
Tanken er, at hvis borgerne selv direkte får udbyttet af det lokale vedvarende energi-anlæg, så vil der være større forståelse for projektet.
Bestyrelsen
Under opstarten af Ærøs Borgerenergifællesskab var der nedsat en styregruppe med deltagere fra hele øen, fra virkomheder og kommune. Efter overgangen til et egentligt andelsselskab, er styregruppen blevet til en bestyrelse.
Den består af:
Jørgen Vind Kristensen
Karl Morten Pedersen
Henrik Hagbarth Mikkelsen
Vagn Rottbøll Pedersen
Rúni Fritjoff Fjallstein.